معرفی حرفهای و تخصصی انواع برنج ایرانی
برنج ایرانی از پرمصرف ترین مواد غذایی و جزء جدا نشدنی سفره های ایرانیان محسوب میشود. این نوع برنج متناسب با ویژگی مرغوب، محل کشت، درجه یک و اعلاء بودن، کیفیت و... با اسامی و نامهای مختلفی به بازار عرضه میشوند.
انواع مختلف برنج، باعث سردرگمی افراد در هنگام خرید و انتخاب برنج خوب میشود. به همین دلیل بر آن شدیم تا انواع برنج ایرانی و بهترین برنج ایرانی را معرفی کنیم. با این مقاله، انتخاب برنج مرغوب و با کیفیت ایرانی برای شما سادهتر میشود.
مهمترین برنج ایرانی
امروزه تشخیص برنج مرغوب کمی سخت شده است. افراد زمانی که به فروشگاه های سطح شهر یا فروشگاه اینترنتی برنج مراجعه میکنند، با برندهای متنوع و اسامی مختلف برنج روبرو میشوند. به همین دلیل این سوال برای آنها پیش میآید که چه نوع برنجی انتخاب کنیم؟ چند نوع برنج ایرانی داریم؟ کدام نوع برنج مرغوبتر است؟ تفاوت قیمت انواع برنج چیست؟
برای پاسخ به سوالات در زمینه خرید برنج ایرانی با ما همراه باشید. در ادامه مطلب، شما را با گونه های مختلف برنج ایرانی، آشنا خواهیم کرد؛ شامل انواع برنج طارم، صدری، پرمحصول، گرده، و سایر ارقام برنج در قالب اسامی متفاوت!
بذر برنج ایرانی چیست؟
جهاد کشاورزی سالانه در راستای الگو کاهش مصرف آب و انرژی، ارقام جدیدی از بذر گیاه برنج را برای کشاورزان رونمایی میکند. این ارقام بذر برنج با تکنولوژی اصلاح نژاد و ژنتیک تولید میشوند. بدین صورت که برای تولید آنها به صورت مستقیم از پیوند دو والد که از نظر ژنتیکی کاملاً متفاوت هستند، استفاده میشود.
در نتیجه بذر برنجی تولید میشود که از صفات کیفی و ویژگیهای مثبت هر دو والد برخوردار است. این نوع بذرهای برنج اصلاح شده، در برابر هر گونه آفت و بیماری مقاومت بالاتری از خود نشان میدهند. به همین دلیل باعث کاهش هزینه مبارزه با آفت توسط کشاورز میشوند.
برنج تولید شده در قالب بذر جدید، کیفیت بالاتر و میزان ری بیشتری (قد کشیدن بعد از پخت) دارد. برای انتخاب برنج مرغوب ایرانی در ابتدا باید با مهمترین و اصیلترین برنجها آشنا شوید.
انواع برنج ایرانی
برنج اصیل ایرانی به صورت کلی شامل چهار گروه اصلی طارم، صدری، پرمحصول و گرده است.
برنج طارم
معروفترین و محبوبترین برنج ایرانی برنج طارم شناخته میشود. این برنج ایرانی برای اولین بار در شهر طارم استان زنجان کشت و تولید شده است؛ و امروزه با ۱۳ نوع مختلف به بازار عرضه میشود. از انواع برنج طارم میتوان به برنج طارم محلی، طارم هاشمی، طارم بینام، طارم رشتی، طارم امیری، طارم دیلمانی، اهلمی طارم، سنگ طارم، موسی طارم و.... اشاره کرد.
این نوع برنج بیشترین میزان کشت برنج در ایران را به خود اختصاص داده است؛ تا جایی که میتوان گفت: ۷۰ درصد برنجهای تولید شده در ایران از نوع برنج طارم هستند.
در زمان خرید برنج باید توجه داشت که این نوع برنج با نامهای مختلفی به بازار عرضه میشود. اما تمامی انواع آن از ویژگیهای تقریباً یکسانی برخوردار هستند و تفاوت چندانی از نظر طعم، رنگ، عطر و بو، میزان ری و... با یکدیگر ندارند.
در واقع تفاوت نام برنج ایرانی طارم، بیشتر به نحوه کشت آنها برمیگردد؛ و ارتباطی با ویژگیها و کیفیت برنج ندارد. در ادامه، محبوبترین و پرفروشترین برنج های طارم را معرفی و تفاوتهای آنها را بیان میکنیم.
-
برنج طارم محلی
از برنج اعلاء و درجه یک ایرانی برنج طارم محلی است. این برنج رنگ کرمی دارد و در مقایسه با دیگر انواع برنج، خیلی بیشتر قد میکشد. علاوه بر این، بیشترین میزان افزایش حجم بعد از پخت را دارد. به همین دلیل طرفداران زیادی دارد و جزء برنجهای پرفروش در بازار ایران به شمار میآید.
برنج ایرانی طارم، علاوه بر منطقه طارم استان زنجان، در شالیزارهای فریدونکنار استان مازندران نیز کشت میشود. طول دانه خام آن ۷٫۱ میلیمتر است، و بعد از پخت تا ۱۴٫۴ میلیمتر قد میرسد. دانههای آن نیز در مقایسه با دیگر انواع برنج طارم درشتتر است و عطر متوسطی دارد.
-
برنج طارم هاشمی
برنج طارم هاشمی، دومین برنج ایرانی محبوب و پرفروش از نوع طارم به حساب میآید. این نوع برنج از ترکیب طارم محلی و بذر اصلاح شده تولید میشود. از علل کاشت این نوع برنج ایرانی، میتوان به دانه بلند بودن آن اشاره کرد.
اغلب کشاورزان، بذر هاشمی را با بذر طارم محلی ترکیب میکنند؛ وزش بادهای تند نمیتواند باعث خوابیدن ساقه برنج شود. این در حالی است که ساقه برنج طارم هاشمی نازک است؛ و به تنهایی در برابر باد خم میشود. در نتیجه باعث کاهش کیفیت برنج عمده و تحمیل هزینه های سنگین به کشاورز در هنگام برداشت محصول میشود.
برنج هاشمی طارم، در شالیزارهای استان مازندران به ویژه در منطقه فریدونکنار کشت میشود. این برنج در مقایسه با طارم محلی بلندتر است؛ اما عطر و بوی کمتری دارد. طول دانه خام آن ۷٫۶ میلیمتر است و بعد از پخت تا ۱۵ میلیمتر قد میکشد.
-
برنج طارم بینام یا امرالهی
برنج امرالهی بینام یکی دیگر از برنجهای مرغوب طارم محسوب میشود، که در بازار با نام برنج بهنام یا املاهی نیز شناخته میشود. این برنج از جمله برنجهای اصلاح نژاد شده محسوب میشود، که به وسیله پژوهشهای متعدد محققان و ایجاد تغییرات ژنتیکی بر روی برنجهای مرغوب ایرانی به دست آمده است.
برنج طارم بینام در مقایسه با برنج طارم محلی و هاشمی زودرستر است، و در مقابل سرما مقاومت بالاتری دارد. ظاهر آن نیز گرد و متورم است و در مقایسه با برنجهای مرغوب ایرانی حجم بیشتری دارد؛ رنگ دانههای آن نیز سفید و شفاف است.
کشاورزان از برنج امرالهی در دو کشت اول و دوم استفاده میکنند. قیمت کشت اول برنج امرالهی به دلیل شکستگی زیاد، در مقایسه با برنج طارم محلی و هاشمی ارزانتر است. اما برنج کشت دوم امرالهی در مقایسه با سایر برنجهای بازار قیمت بالاتری دارد؛ زیرا طعم و عطر و بوی بینظیری دارد، و کشاورزان برای کاشت و برداشت آن زحمت بیشتری میکشند.